Eric Schoenmaker

“Het leuke van het vak schrijven is dat je het nooit leert.”
Simon Carmiggelt

Blog

Waarom het met het klimaat wel goed komt.

Kijk eens door een andere bril naar het klimaat.

  • 18 oktober 2018
  • Aantal weergaves: 1067
Waarom het met het klimaat wel goed komt.

Afgelopen week heeft zelfs Donald Trump toegegeven dat het klimaat aan het veranderen is. Maar, zo weet hij zeker, het verandert ook wel weer terug. Dat klinkt op het eerste gezicht heel erg als steek-je-kop-maar-in-het-zand-politiek, maar dat zou toch een onderschatting van de "leider van de vrije wereld" zijn. Het getuigt juist van een lange termijn visie. Wel een hele lange termijn.

Ik weet al jaren dat al die onstuimige weers- en klimaatveranderingen uiteindelijk weer zullen resulteren in een evenwichtige balans, in een stabiel klimaat dat dan weer voor millennia relatief onveranderlijk blijft.

Het komt wel weer goed met het klimaat, dus. Want op dit moment gaat het, kennelijk niet goed met het klimaat. Voor het klimaat geldt dat veranderen niet goed is. Op zich is dat al een axioma waar ik een uitgebreide boom over kan opzetten. Maar laten we die maar even als uitgangspunt nemen: het gaat nu niet goed met het klimaat want het verandert.

En dat is wel een heel uitzonderlijke situatie, we kennen verder eigenlijk geen planeten waar het niet goed gaat met het klimaat, waar het klimaat ook vernadert. En dat is ook de reden waarom ik zeker weet dat het met het klimaat wel weer goed komt. Dat stabiliseert wel weer.

Of wij, als mensen, daar wat aan hebben is even de vraag.

De maan heeft bijvoorbeeld een erg stabiel klimaat. Op Titan, een maan van Saturnus regent het methaan, op Jupiter valt Helium en op Venus komt er Zwavelzuur in druppels uit de hemel. Daar kunnen wij als mensen weinig mee. Op Saturnus regent het diamanten. Dat zal Trump meer aantrekken. Ook het klimaat op de Aarde zal zich weer stabiliseren. Maar of we dan een klimaat en planneet overhouden waarop wij, de mensen, maar ook de meeste diersoorten nog kunnen rondlopen is de vraag.

Nu zullen we op Aarde niet binnen 10 jaar last krijgen van glasregens of stormen met een windsnelheid van boven de 400 kilometer per uur. Maar de nabije toekomst ziet er niet positief uit.

In hoeverre we als mensen invloed op het klimaat hebben is ook voer voor uitgebreide discussies. En ik kan alleen maar zeggen: ik hoop van wel. En wel om twee redenen. Als de verandering van het klimaat door ons komt, kunnen we er ook wat aan doen en de planeet leefbaar houden. Maar zelfs als wij niet de oorzaakzijn, maar we het klimaat wel kunnen beïnvloeden, dan hebben we het in onze macht iets aan het klimaat de veranderen in ons voordeel.

Zelfs als we eenduidig vast kunnen stellen dat we géén invloed op het klimaat hebben, is dat goed om te weten. Dan wordt het tijd dat we snel op zoek gaan naar een andere oplossing om ons voortbestaan zeker te stellen.

En als ik het heb over "ons" voortbestaan, denk ik hierbij natuurlijk ook aan onze Aardse medebewoners, de plantjes, bomen, honden, arenden, katten, panda's, anaconda's pinguïns, leeuwen, haringen, orka's, fruitvliegen, meeuwen, koala's, hagedissen, gorilla's, torretjes, karpers, tijgers, adders, slakken, duiven, krokodillen, uilen, ijsberen, koeien, vogelbekdieren, ganzen, rietvoorntjes, cavia's, gnoes, brulapen, krabben, eksters, zebra, dolfijnen, kikkers, kamelen, gieren, stekelbaarsjes, eenden, parkieten, everzwijnen, kolibries, paarden, tijgers, bonobo's, konijnen, varanen, alpaca's, bizons, lama's, spinnen, palingen, bijen, ratten, kippen, herten, zee-egels, wolven, pythons, wandelende takken, krekels,………………