Eric Schoenmaker

"Een boek is als een tuin die men in zijn zak draagt."
Arabisch spreekwoord

Mijn leestips: (binnenkort meer)

Ik heb ook niet al mijn kennis gekregen door onder een boom te gaan zitten mediteren. Nee, ik heb veel van anderen geleerd. Hieronder een verzameling boeken waar ik veel aan gehad heb en, in veel gevallen, nog steeds heb. Ik denk en hoop dat jij, voor zover je ze nog niet kent, er ook wat aan hebt.

Ik heb de tips (naar kleur) ingedeeld. 
Blauw voor sprekersvaardigheden, presenteren en presentatietechnieken.
Groen voor management boeken.
Rood voor persoonlijke ontwikkeling.

 Sprekersvaardigheden, presenteren en presentatietechnieken.


Tom Sligting: De Sprekersbijbel,

Stand-up comedian Tom Sligting geeft op basis van 25 jaar ervaring en duizenden speeches en optredens als comedian en key-note speaker inzichten en tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw presentatie wel uit de verf komt. Hij beperkt zich hierbij niet alleen tot het spreken of tot het schrijven. Ook alle facetten van de voorbereidingen vóór het schrijven en vóór de presentatie komen langs.Frowa en Charlotte Schuitemaker: Powerpoint Intelligentie.

Frowa Schuitemaker laat zien hoe "Death by Powerpoint" zelfs met Powerpoint te voorkomen is. Dit boek helpt je een presentatie in elkaar te zetten die je verhaal ondersteunt en impact heef top je publiek. Ook wanneer je een ander hulpmiddel gebruikt dan Powerpoint.
Remco Claassen: Verbaal Meesterschap.

Remco Claassen heeft toch echt een van de beste boeken geschreven over het geven van een keynote of presentatie die im pact heeft op je publiek. Verplichte kost voor iedereen die op een podium wil staan om zijn of haar verhaal te vertellen.David Sibbet: Visual Meetings.

Niet meteen bruikbaar voor keynotes of presentaties, maar wel heel veel tips over creatieve invulling van workshops. Of voor wanneer je een presentatie geeft waarbij je wilt dat mensen echt actief meedoen en mee denken.Managementboeken.Dan en Heath Chip: Switch.

Dan & Chip Heath hebben ook wel een idee over hoe je om moet/kunt gaan met veranderingen. Als je het leest in hun boek, lijkt het simpel. Zo makkelijk is het natuurlijk niet, maar ze helpen je uitstekend op weg.Dan en Heath Chip: De plakfactor.

Van de zelfde auteurs als " Switch" over waarom bepaalde ideeën wel blijven hangen bij anderen en andere ideeën in het geheel niet aanslaan.William Bridges: Managing Transitions.

Ondanks dat het boek inmiddels al 25 jaar oud is geeft William Bridges nog steeds perfect aan hoe je organisaties om kunt laten gaan met veranderingen. Met schitterende voorbeelden een must-read voor iedereen die iets wil veranderen.

 Persoonlijke ontwikkeling.


David Emerald: The Power of TED*

David Emerald schrijft op een verhalende manier over de Drama Driehoek en hoe daaruit te komen of blijven. Hoewel ik het niet 100% eens ben met zijn oplossing, geeft het wel een erg goed beeld van de gevaren van de Drama Driehoek en een mogelijke gedachtegang om die ter vermijden. Makkelijk leesbaar en inzichtelijk.Berry Koeleman: Boven de Lijn.

Berry Koeleman heeft een boek geschreven met allerhande tips over hoe je in flow komt en blijft. Of zoals hij het noemt: voor wie boven de lijn wil leven. Het boek leest makkelijk, bevat veel tips en is daardoor erg goed bruikbaar voor iedereen die succesvol(ler) wil zijn of worden door positief in het leven te staan.Dale Carnegie: How to Win Friends and Influence People.

Dale Carnegie heeft in 1936 al het standaardwerk geschreven over hoe je het handelen van anderen kunt beïnvloeden door jouw eigen gedrag. Ondanks dat het in de jaren 30 van de vorige eeuw geschreven is, is de theorie nog steeds up-to-date. Natuurlijk zijn de praktijkvoorbeelden letterlijk niet van deze tijd, maar toch blijken ze nog steeds erg accuraat (en daardoor tijdloos.)Paul McGee: S.U.M.O.(Shut Up, Move on)

Paul McGee vertelt dat je zelf verantwoordelijkheid voor jouw leven hebt en moet nemen. Verval niet in een slachtofferrol, al is even wat "Hippo-time" wel toegestaan. Ofwel: Niet zeuren en doorgaan. Maar SUMO bekt beter.